Kvašenou zeleninu, nebo jinak "Pickles", můžeme směle zařadit do kategorie super potravin. Velmi jednoduše si ji vytvoříme sami doma. Můžeme využít jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo zdravou svačinku.

A co je nejlepší? Téměř nic nás to nestojí a díky tzv. mléčnému kvašení si doplníme tolik potřebná probiotika. Na výrobu můžeme použít téměř jakoukoliv zeleninu. My nejraději používáme to, co jsme nestihli z lednice spotřebovat.

Na fotografii je: cibule, květák, paprika, mrkev, kmín, oregáno.

 

Co budeme potřebovat 

  • Větší uzavíratelnou sklenici (při kvašení může voda vytékat, proto volíme raději větší a necháme dostatek prostoru). Vhodná je např. od okurek nebo od zelí, ale můžeme pro začáteční pokusy využít i menší.
  • Něco, na zatížení zeleniny. (My jsme si našli 2 kameny vhodné velikosti, vyvařili je a dobře vyčistili).
  • Samotné kvašení trvá 5-7 dní v pokojové teplotě. Po slití vody se dá v uzavřených sklenicích v lednici skladovat i půl roku. 

Suroviny

  • Libovolná směs zeleniny. (např. květák, zelí, paprika, cibule, mrkev, celer, petržel, řepa, atd.)
  • Převařená voda. 
  • Sůl (cca 2 polévkové lžíce na 1 kg zeleniny)
  • Libovolné koření

 

Postup (doba přípravy 10 min + kvašení)

Vodu převaříme a necháme vychladnout. Zeleninu si očistíme a nakrájíme na menší kousky. Pokud chceme použít koření, pak smícháme s nakrájenou zeleninou v míse. Zeleninu buď promícháme nebo klademe ve vrstvách do připravené umyté sklenice. Podle množství použité zeleniny odměříme sůl, tu pak nasypeme do sklenice na zeleninu a zalijeme vychladlou vodou. Zelenina musí být celá ponořená do vody. Takto připravenou zeleninu zatížíme, sklenici uzavřeme a položíme na teplé místo. (My dáváme sklenici na vrchní díl kuchyňské linky tak, aby nikomu nepřekážela).

Po 5-7 dnech slijeme vodu. Kvašenou zeleninu můžeme podávat jako přílohu, svačinku nebo již skladovat v lednici.


Výživová hodnota na porci 50 g *
Bílkoviny 0,5 g, sacharidy 3,4 g, tuky 0,05 g, vláknina 2,0 g, 16 Kcal

* Hodnoty jsou orientační a liší se podle použité zeleniny.


Věděli jste, že..

Mléčným kvašením se zvyšuje obsah vitamínu C, využitelnost vitamínů řady B a dalších živin. Pickles běžně používaly naše babičky. Nejznámější ve formě kvašáků, kysaného zelí nebo čalamády. První zmínky o Pickles se objevují již ve starém Řecku. V současné době patří mezi nejznámější druhy kvašené zeleniny korejské KIMCHI, díky kterému zažívá Pickles renesanci. A my jsme za to jen rádi. Probiotikům ZDAR!!! 

Share This Article

Předchozí recept

April 3, 2024 • 7:11PM

Další recept

April 4, 2024 • 8:15AM

z našich receptů

z našeho magazínu