Pokud máte rádi paštiku a nevěříte koupeným, uděláte dobře, když si vyrobíte vlastní. Recept je vhodný při překyselení organismu. 

Suroviny (4 porce)

1 malá cibule, 1 malá mrkev, 200 g pórku, 1 červená paprika, 50 g špenátu,    1 svazek petrželky, 1 lžíce oleje, sůl, 250 g kuřecích prsíček, 2 krajíce celozrnného toustového chleba, 4 lžíce smetany, muškát, nové koření, pepř, 2 bílky, 1/2 lžičky jemně nasekaného zázvoru, 1 lžička nastrouhané kůry citronu – důkladně umytého.

 

Postup (příprava cca 40 min + pečení 20 min)

Oloupanou cibuli jemně nasekáme. Očistíme omytou mrkev, pórek a papriku. Mrkev nakrájíme na malé kousky, pórek na jemné proužky, papriku na tenké proužky.

Špenát omyjeme a necháme okapat. Omytou petržel osušíme a nasekáme. Připravíme troubu, kterou předehřejeme na 200 °C.

Zhřejeme ½ lžíce oleje v teflonové pánvi a podusíme v ní cibuli, až zesklovatí. Poté přidáme mrkev s petrželkou a lehce podusíme. Po chvilce přidáme pórek a lehce osolíme. Za stálého míchání zahříváme, až pórek změkne.

V hrnci provaříme špenát s trochou soli, scedíme a necháme okapat. Vychladnutý špenát lehce vymačkáme a nasekáme. Kuřecí maso nakrájíme  na drobné kostičky.

Celozrnné toasty na chvíli namočíme do vody, pak vodu slijeme, vymačkáme a toasty jemně natrháme.

Do mixéru vložíme kuřecí maso, tousty, smetanu, muškát, nové koření, sůl, pepř a ušleháme na hladkou kaši. Přidáme bílek a směs ručním mixérem promícháme s mrkví, pórkem, špenátem a zázvorem a citrónovou kůrou. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátem a novým kořením.

Připravíme si dlouhou formu, např. jehněčí hřbet a vyložíme ji alobalem a promažeme ½ lžící oleje. Do formy vytřeme polovinu hmoty, přidáme proužky papriky a opět přidáme hmotu. Rozehřejeme si troubu. Formu přikryjeme alobalem a pečeme asi 20 min.

Paštiku necháme vychladnout, pak jí vyklopíme z formy a můžeme podávat.

 

Tipy

Na svačinu servírujeme s celozrnným pečivem a trochou hořčice spolu s čerstvou zeleninou např. rucolou, rajčaty, polníčkem, ředkvičkou a okurkou.

 

Výživná hodnota na porci

195 kcal, 18 g bílkovin, 9 g tuku, 9 g sacharidů

 

Tip

Vhodné při překyselení organismu

 

Share This Article

Předchozí recept

April 19, 2024 • 1:20PM

Další recept

April 21, 2024 • 2:01AM

z našich receptů

z našeho magazínu